Financiële intermediairs hebben ING uitgeroepen tot de beste Nederlandse geldverstrekker van 2018. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van De Nationale Hypotheekbond waarbij bijna 300 onafhankelijke intermediairs een oordeel hebben gegeven over de geldverstrekkers. Obvion en Florius eindigden als nummer 2 en 3.

In het onderzoek is gekeken naar elf tevredenheidsaspecten, zoals responstijd, het bieden van nazorg, klachtafhandeling, rente- en aflosfaciliteiten, innovatie in producten, dienstverlening en duidelijkheid in communicatie. ING scoorde vooral goed op het aanvraag- en acceptatieproces, innovatie in producten, dienstverlening en op duidelijkheid in communicatie. Over alle aspecten heen is er een aantal aanbieders dat regelmatig relatief hoog scoort. Naast ING zijn dit Rabobank, Obvion, Florius en ABN Amro.

Nazorg kan beter
Een aspect dat voor het merendeel van de aanbieders voor verbetering vatbaar blijft, is de mate van faciliteren van nazorg. In voorgaande jaren kwam dit ook als punt van aandacht naar voren. Hiervoor geldt dat de meerderheid van de adviseurs tevreden is over Obvion en Florius. Alle andere aanbieders krijgen een relatief lagere score over het faciliteren van nazorg. Jeroen Oversteegen, directeur bij De Nationale Hypotheekbond: “Geldverstrekkers kunnen het faciliteren van nazorg verbeteren in samenwerking met adviseurs. Daar ligt voor de hele hypotheekbranche een kans om de klantbediening te verbeteren en vertrouwen te winnen bij klanten.”

Bereikbaarheid goed
Verder blijkt dat adviseurs de bereikbaarheid (zowel telefonisch als e-mail en juiste contactpersoon) bij de meerderheid van de geldverstrekkers als goed beoordelen. Ook scoren geldverstrekkers goed in het aanbieden van rente- en aflosfaciliteiten.

Meer maatwerk en flexibiliteit gewenst
Onderdelen die genoemd worden voor verbetering zijn maatwerk, meer deskundigheid aan de telefoon en meer klantvriendelijkheid. Adviseurs zouden meer flexibiliteit willen zien in gevallen waarbij een aanvraag op één punt niet kwalificeert. Onder flexibiliteit verstaan adviseurs ook innovatieve verbeteringen zoals het automatisch aanpassen van risicoklassen.
“Looptijdrente is steeds belangrijker”, zegt een respondent. “Verschuil je niet achter: wij belonen de actieve klant die ons verzoekt om renteaanpassing. Doe het gewoon zelf.”

Op de foto: Hidde Coebergh van ING (rechts) en Jeroen Oversteegen van de Nationale Hypotheekbond.

Bron: AM web