Vermoedens waren er al, nu is het voor het eerst aangetoond: op plekken waar woningen worden verhuurd via Airbnb, stijgen de huizenprijzen. Dat meldt fd.nl.

Het FD verwijst naar onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) naar de huizenprijzen in Los Angeles, dat is verschenen in vakblad ESB. De bevinding is koren op de molen van experts, die waarschuwen dat in Amsterdam hetzelfde gebeurt.

Verhuur airbnb in delen Los Angeles aan banden
De onderzoekers keken naar de huizenprijzen in de metropoolregio Los Angeles. Een aantal gemeenten heeft daar de verhuur via Airbnb aan banden gelegd. Om via de woonsite te mogen verhuren, hebben bewoners eenzelfde vergunning nodig als hoteleigenaren.

Tweeënhalf jaar na de invoering van de beperkingen lagen de huizenprijzen en huren in steden die Airbnb niet aan banden legden, ruim 4% hoger dan in steden die dat wel deden, zoals West Hollywood, Santa Monica en Beverly Hills. Het aanbod van kamers en appartementen via Airbnb lag grofweg tussen de 15 en 20% hoger dan in gemeenten met beperkingen voor Airbnb.

Volgens de onderzoekers hebben de prijsstijgingen ermee te maken dat investeerders huizen opkopen om ze via het platform te verhuren. Consumenten kunnen een duurder huis kopen, omdat ze de kosten deels terugverdienen via Airbnb. Vooral huurders zijn daar de dupe van, omdat zij hun woning vaak niet mogen onderverhuren.

Amsterdam wacht scenario Los Angeles
De afgelopen jaren hebben experts vaker gesteld dat Airbnb waarschijnlijk de huizenprijzen in Amsterdam opdrijft, zoals economen van ING schreven. De hoofdauteur van de VU-studie, universitair hoofddocent Hans Koster, komt tot dezelfde slotsom. “Er is geen reden waarom in Amsterdam niet hetzelfde effect optreedt als in Los Angeles”, zegt hij desgevraagd.

► Meer over de gevolgen van Airbnb? Lees: Helpdesk: Schnabbelende huurders aanpakken
Maar er zijn ook verschillen tussen de twee steden. Los Angeles heeft een veel lagere dichtheid, waardoor er minder overlast is, stelt Koster. In de smalle straten van Amsterdam leiden rolkoffers en laat thuiskomende bezoekers snel tot klachten. En overlast door drukte leidt tot lagere huizenprijzen. “In extreme mate zie je dat in Venetië, de bevolking daalt daar al jaren.”

Overlast drukt prijzen
Op de allerdrukste plekken van Amsterdam zijn de huizenprijzen minder hoog dan in omliggende straten, tot wel € 1.500 per vierkante meter lager. Hoofdplanoloog Koos van Zanen vermoedt dat dat samenhangt met de drukte, zei hij eerder tegen het FD.

Koster verwacht dat de huizenprijzen minder snel zullen stijgen nu de maximale periode die Amsterdammers hun woning via Airbnb mogen verhuren, is gehalveerd van 60 naar 30 dagen per jaar.

Toeristenbelasting op het gebruik van Airbnb
In hun artikel voor ESB doen Koster en zijn collega’s een aantal aanbevelingen voor beleid. Zo zijn ze voorstander van een toeristenbelasting op het gebruik van Airbnb van €20 per persoon per overnachting en 25% van de huurprijs. Die zou compenseren dat Airbnb-verhuurders geen btw betalen.

Amsterdam telt van de Nederlandse steden veruit het hoogste aantal overnachtingen via Airbnb. Van de 2,7 miljoen in 2017 geboekte overnachtingen, kwamen er 2,1 miljoen voor rekening van Amsterdam. Dat komt neer op 12% van het totale aantal overnachtingen in de hoofdstad.

Bron: fd.nl